Кафизма 9 – смысл и порядок чтения

Что такое Псалтирь и кафизмы

Псалтирь – это одна из наиболее читаемых книг Ветхого Завета. Она состоит из двадцати примерно равных по объёму разделов, которые называются кафизмами. Текст Псалтири для удобства чтения был разделён на кафизмы в четвёртом веке нашей эры. Каждый раздел, в свою очередь, содержит определённое количество молитвенных песнопений – псалмов. Например, кафизма 9 включает шесть песнопений. Вся Псалтирь насчитывает 150 псалмов. Также каждая кафизма разделена на три части (статии), между которыми читается славословие.

кафизма 9
Православное богослужение

В ветхозаветные времена молитвенные песнопения исполнялись под аккомпанемент десятиструнного, похожего на арфу, музыкального инструмента – псалтерия. От этого слова и произошло название сборника псалмов. Термин «кафизма» имеет общий корень со словом «сидение». Это связано с тем, что на богослужениях чтение кафизм позволяется слушать сидя.

Автором большинства песнопений Псалтири считается древнееврейский царь и пророк Давид, живший за тысячу лет до Рождества Христова. Однако сочинение некоторых псалмов приписывают и другим ветхозаветным личностям, среди которых пророк Моисей и царь Соломон. Псалтирь, помимо христиан, также почитают иудеи. Аналог этого сборника псалмов присутствует и в исламе. Считается, что священный текст Забур был ниспослан Аллахом пророку Давиду.

Святитель Иоанн Златоуст говорит:

«дабы злые духи введением развратных песен не испортили всего, Бог для ограждения от них установил псалмы, от которых бывает и удовольствие, и вместе польза» (Полное собрание творений. Том 5).

Духовная польза чтения псалмов

Канонические книги Библии, в числе которых и Псалтирь, часто называются богодухновенными. То есть эти тексты были написаны избранными Богом личностями под вдохновением самого Святого Духа. Через все псалмы Псалтири проходит одна сквозная тема – взаимоотношения человека со Всевышним. Однако эта тема в священном сборнике раскрывается с совершенно разных ракурсов. Например, некоторые псалмы воспринимаются как порывы радостного и благодарного восхваления Бога. Другие же проникнуты глубоким покаянным настроем. Есть в Псалтири и псалмы, которые больше похожи не на молитвы, а на исторические документы.

Итак, Псалтирь является настоящей духовной сокровищницей, содержащей самые разные формы общения человека и Бога. Поэтому священный сборник псалмов на протяжении тысячелетий остаётся актуальным для христиан. Псалмы не только помогают выразить то, что так сложно передать словами, но и утешают, духовно ободряют молящегося. Священник Димитрий Шишкин указывает на то, что Псалтирь даёт драгоценную

«возможность «теснейшего и живого молитвенного общения человека с Богом. Цель этого общения – наше освящение и приобщение благости Божьей».

Радостью боголюбцев, тишиной души, привлечением ангельской помощи – так называл псалом преподобный Ефрем Сирин. Он также указывал, что молитвенное песнопение

«и из каменного сердца вызывает слёзы… Псалом – просвещение душ, освящение тел» («Творения». Том 2).

Тем, кому трудно читать псалмы на церковно-славянском, можно пользоваться русским переводом Псалтири. Преподобный Ефрем Сирин призывал каждого христианина:

«Псалом да будет непрестанно в устах твоих. Призываемое имя Божие прогоняет бесов, освящает псалмопевца» («Творения», том 2).

Раба Божья Мария из Сарова рассказывает, что её сына бросила девушка. Мать боялась, что он в отчаянии совершит какой-нибудь необратимый поступок. По совету священника Мария начала читать Псалтирь. Поначалу женщине было многое непонятно, но вскоре она разобралась и благодаря этому стала лучше понимать богослужение. Чтение Псалтири принесло ей утешение. К радости Марии, благотворные изменения произошли  и с её сыном. Он пережил утрату и не озлобился. Парень взял вину за расставание на себя и сделал полезные выводы на будущее.

Кафизма 9: когда читают

Псалтирь является одной из наиболее древних богослужебных книг. Она является неотъемлемой частью церковной жизни. Кафизма 9, например, входит в девятый час понедельника и в первый час четверга Великого Поста. На пятой седмице Великого Поста девятая кафизма входит в третий час четверга. На страстной седмице – в утреню вторника. Псалтырь на церковно-славянском используется и в обычные периоды года. Например, кафизма 9 читается во время вечерни среды.

Псалмы девятой кафизмы можно читать и в келейной (домашней) молитве. Святой преподобный Арсений Каппадокийский советовал христианам обращаться к Псалтири в самых разных жизненных обстоятельствах. В своих поучениях преподобный упоминал и псалмы девятой кафизмы. Например, святой говорил, что псалом 64 будет полезен тем, кто хочет благополучно вести торговлю. Псалом 65 рекомендуется читать для сохранения мира в семье. 66-й псалом призывает благословение на домашний скот.

67-й псалом преподобный Арсений советует читать женщинам, у которых происходят неоднократные выкидыши при родах. Псалом 68 необходимо читать для Божьей защиты во время наводнений. Последний псалом кафизмы, 69-й, следует читать мягкосердечным, легко впадающим в уныние людям.

О чём кафизма 9

Как и вся Псалтирь, кафизма 9 посвящена отношениям Творца и его главного создания – человека. В первом псалме кафизмы Давид возносит Всевышнему хвалу за Его заботу об избранном народе. Автор называет Бога Владыкой землей и морей, выражает Ему преданность и благодарит за дожди, благодаря которым у народа есть урожай и корм для скота. В следующем псалме Давид призывает все народы выразить хвалу Всевышнему и отмечает, что Бог неоднократно помогал евреям. Даже сейчас, когда избранный народ враждует с другими племенами, Бог не оставляет его, благодаря горячим молитвам царя.

Далее следует псалом, в котором Давид вновь просит Бога излить на его народ Свои милости. Пророк называет Творца праведным Судией всех народов. Автор с восхищением и благодарностью признаёт Его могущество над всей Вселенной. В следующем песнопении Давид выражает мысль, что Бог рассеивает врагов, как дым. Праведники же радуются. Автор вновь напоминает о чудесном покровительстве Всевышнего и призывает всех славить Его.

Предпоследний псалом содержит мольбу Давида о защите от земных врагов. Автор признаётся, что он устал от несправедливых преследований и просит Бога ободрить его. Царь выражает упование на Всевышнего и уверенность в победе. Последний псалом девятой кафизмы во многом повторяет содержание второй половины 39-го псалма из шестой кафизмы. Мы вновь видим просьбы Давида к Богу о помощи. Автор называет Творца источником спасения и говорит, что Его защита наполнит радостью праведников.

Псалтирь на церковно-славянском: кафизма 9

Моли́твами святы́х оте́ц на́ших, Го́споди Иису́се Христе́ Бо́же наш, поми́луй нас. Ами́нь.

Царю Небесный. Трисвятое. И по Отче наш.

Псалом 64

1 В коне́ц, псало́м пе́сни Дави́ду, песнь Иереми́ева и Иезеки́илева, люде́й преселе́ния, егда́ хотя́ху исходи́ти. 2 Тебе́ подоба́ет песнь, Бо́же, в Сио́не, и Тебе́ возда́стся моли́тва во Иерусали́ме. 3 Услы́ши моли́тву мою́, к Тебе́ вся́ка плоть прии́дет. 4 Словеса́ беззако́нник премого́ша нас, и нече́стия на́ша Ты очи́стиши.

5 Блаже́н, eго́же избра́л еси́ и прия́л, всели́тся во дво́рех Твои́х. Испо́лнимся во благи́х до́му Твоего́, свят храм Твой, 6 ди́вен в пра́вде. Услы́ши ны, Бо́же, Спаси́телю наш, упова́ние всех конце́й земли́, и су́щих в мо́ри дале́че, 7 уготовля́яй го́ры кре́постию Свое́ю, препоя́сан си́лою, 8 смуща́яй глубину́ морску́ю, шу́му волн eго́ кто постои́т? Смяту́тся язы́цы, 9 и убоя́тся живу́щии в конца́х от зна́мений Твои́х, исхо́ды у́тра и ве́чера украси́ши.

10 Посети́л еси́ зе́млю и упои́л еси́ ю́, умно́жил еси́ обогати́ти ю́. Река́ Бо́жия напо́лнися вод. Угото́вал еси́ пи́щу им, я́ко та́ко [есть] угото́вание. 11 Бразды́ ея́ упо́й, умно́жи жи́та ея́, в ка́плях ея́ возвесели́тся возсия́ющи. 12 Благослови́ши вене́ц ле́та бла́гости Твоея́, и поля́ Твоя́ испо́лнятся ту́ка, 13 разботе́ют кра́сная пусты́ни, и ра́достию хо́лми препоя́шутся. 14 Оде́яшася о́вни о́вчии, и удо́лия умно́жат пшени́цу, воззову́т, и́бо воспою́т.

Псалом 65

1 В коне́ц, песнь псалма́ воскресе́ния. 2 Воскли́кните Го́сподеви, вся земля́, по́йте же и́мени Его́, дади́те сла́ву хвале́ Его́. 3 Рцы́те Бо́гу: коль стра́шна дела́ Твоя́, во мно́жестве си́лы Твоея́ со́лжут Тебе́ врази́ Твои́. 4 Вся земля́ да покло́нится Тебе́ и пое́т Тебе́, да пое́т же и́мени Твоему́, Вы́шний. 5 Прииди́те и ви́дите дела́ Бо́жия, коль стра́шен в сове́тех па́че сыно́в челове́ческих.

6 Обраща́яй мо́ре в су́шу, в реце́ про́йдут нога́ми, та́мо возвесели́мся о Нем, 7 влады́чествующем си́лою Свое́ю ве́ком. О́чи Его́ на язы́ки призира́ете, преогорчева́ющии да не возно́сятся в себе́. 8 Благослови́те, язы́цы, Бо́га на́шего и услы́шан сотвори́те глас хвалы́ Его́, 9 поло́жшаго ду́шу мою́ в живо́т и не да́вшаго во смяте́ние ног мои́х. 10 Я́ко искуси́л ны еси́, Бо́же, разже́гл ны еси́, я́коже разжиза́ется сребро́. 11 Ввел ны еси́ в сеть, положи́л еси́ ско́рби на хребте́ на́шем.

12 Возве́л еси́ челове́ки на главы́ на́ша, проидо́хом сквозе́ огнь и во́ду, и изве́л еси́ ны в поко́й. 13 Вни́ду в дом Твой со всесожже́нием, возда́м Тебе́ моли́твы моя́, 14 я́же изреко́сте устне́ мои́, и глаго́лаша уста́ моя́ в ско́рби мое́й, 15 всесожже́ния ту́чна вознесу́ Тебе́ с кади́лом, и овны́, вознесу́ Тебе́ волы́ с козлы́. 16 Прииди́те, услы́шите, и пове́м вам, вси боя́щиися Бо́га, ели́ка сотвори́ души́ мое́й. 17 К Нему́ усты́ мои́ми воззва́х и вознесо́х под язы́ком мои́м. 18 Непра́вду а́ще узре́х в се́рдце мое́м, да не услы́шит мене́ Госпо́дь. 19 Сего́ ра́ди услы́ша мя Бог, внят гла́су моле́ния моего́. 20 Благослове́н Бог, и́же не отста́ви моли́тву мою́ и ми́лость Свою́ от мене́.

Псалом 66

1 В коне́ц, в пе́снех, псало́м пе́сни Дави́ду. 2 Бо́же, уще́дри ны и благослови́ ны, просвети́ лице́ Твое́ на ны и поми́луй ны. 3 Позна́ти на земли́ путь Твой, во всех язы́цех спасе́ние Твое́. 4 Да испове́дятся Тебе́ лю́дие, Бо́же, да испове́дятся Тебе́ лю́дие вси. 5 Да возвеселя́тся и да возра́дуются язы́цы, я́ко су́диши лю́дем правото́ю и язы́ки на земли́ наста́виши. 6 Да испове́дятся Тебе́ лю́дие, Бо́же, да испове́дятся Тебе́ лю́дие вси. 7 Земля́ даде́ плод свой, благослови́ ны, Бо́же, Бо́же наш, 8 благослови́ ны, Бо́же, и да убоя́тся Его́ вси концы́ земли́.

Слава Отцу и Сыну и Святому Духу и ныне, и всегда, и во веки веков. Аминь. Аллилуиа, аллилуиа, аллилуиа, слава Тебе, Боже! (трижды, с тремя поклонами). Господи, помилуй (трижды). Слава Отцу и Сыну и Святому Духу и ныне, и всегда, и во веки веков. Аминь. 

Псалом 67

1 В коне́ц, псало́м пе́сни Дави́ду. 2 Да воскре́снет Бог, и расточа́тся врази́ Егó, и да бежа́т от лица́ Его́ ненави́дящии Его́. 3 Я́ко исчеза́ет дым, да исче́знут, я́ко та́ет воск от лица́ огня́, та́ко да поги́бнут гре́шницы от лица́ Бо́жия, 4 а пра́ведницы да возвеселя́тся, да возра́дуются пред Бо́гом, да насладя́тся в весе́лии. 5 Воспо́йте Бо́гу, по́йте и́мени Его́, путесотвори́те возше́дшему на за́пады. Госпо́дь и́мя Ему́, и ра́дуйтеся пред Ним. 6 Да смяту́тся от лица́ Его́, отца́ си́рых и судии́ вдови́ц: Бог в ме́сте святе́м Свое́м.

7 Бог вселя́ет единомы́сленныя в дом, изводя́ окова́нныя му́жеством, та́кожде преогорчева́ющыя живу́щыя во гробе́х. 8 Бо́же, внегда́ исходи́ти Тебе́ пред людьми́ Твои́ми, внегда́ мимоходи́ти Тебе́ в пусты́ни, 9 земля́ потрясе́ся, и́бо небеса́ ка́нуша от лица́ Бо́га Сина́ина, от лица́ Бо́га Изра́илева. 10 Дождь во́лен отлучи́ши, Бо́же, достоя́нию Твоему́ и изнемо́же, Ты же соверши́л еси́ е́. 11 Живо́тная Твоя́ живу́т на ней, угото́вал еси́ бла́гостию Твое́ю ни́щему, Бо́же. 12 Госпо́дь даст глаго́л благовеству́ющым си́лою мно́гою. 13 Царь Сил Возлю́бленнаго, красото́ю до́му раздели́ти коры́сти.

14 А́ще поспите́ посреде́ преде́л, криле́ голуби́не посре́брене, и междора́мия ея́ в блеща́нии зла́та. 15 Внегда́ ра́знствит Небе́сный цари́ на ней, оснежа́тся в Селмо́не. 16 Гора́ Бо́жия, гора́ ту́чная, гора́ усыре́нная, гора́ ту́чная. 17 Вску́ю непщу́ете го́ры усыре́нныя? Гора́, ю́же благоволи́ Бог жи́ти в ней, и́бо Госпо́дь всели́тся до конца́. 18 Колесни́ца Бо́жия тма́ми тем, ты́сяща гобзу́ющих, Госпо́дь в них в Сина́и во святе́м. 19 Возше́л еси́ на высоту́, плени́л еси́ плен, прия́л еси́ дая́ния в челове́цех, и́бо не покаря́ющыяся, е́же всели́тися. 20 Госпо́дь Бог благослове́н, благослове́н Госпо́дь день дне, поспеши́т нам Бог спасе́ний на́ших. 21 Бог наш, Бог е́же спаса́ти, и Госпо́дня, Госпо́дня исхо́дища сме́ртная. 22 Оба́че Бог сокруши́т главы́ враго́в Свои́х, верх влас преходя́щих в прегреше́ниих свои́х.

23 Рече́ Госпо́дь: от Васа́на обращу́, обращу́ во глубина́х морски́х. 24 Я́ко да омо́чится нога́ Твоя́ в кро́ви, язы́к пес твои́х, от враг от него́. 25 Ви́дена бы́ша ше́ствия Твоя́, Бо́же, ше́ствия Бо́га моего́ Царя́, и́же во святе́м, 26 предвари́ша кня́зи близ пою́щих, посреде́ дев тимпа́нниц. 27 В це́рквах благослови́те Бо́га, Го́спода от исто́чник Изра́илевых. 28 Та́мо Вениами́н юне́йший во у́жасе, кня́зи Иу́довы влады́ки их, кня́зи Завуло́ни, кня́зи Неффали́мли. 29 Запове́ждь, Бо́же, си́лою Твое́ю, укрепи́, Бо́же, сие́, е́же соде́лал еси́ в нас. 30 От хра́ма Твоего́ во Иерусали́м Тебе́ принесу́т ца́рие да́ры. 31 Запрети́ звере́м тро́стным, сонм юне́ц в ю́ницах людски́х, е́же затвори́ти искуше́нныя сребро́м, расточи́ язы́ки хотя́щыя бра́нем. 32 Прии́дут моли́твенницы от Еги́пта, Ефио́пиа предвари́т ру́ку свою́ к Бо́гу.

33 Ца́рства земна́я, по́йте Бо́гу, воспо́йте Го́сподеви, 34 возше́дшему на Не́бо небесе́ на восто́ки, се даст гла́су Своему́ глас си́лы. 35 Дади́те сла́ву Бо́гови, на Изра́или велеле́пота Его́, и си́ла Его́ на о́блацех. 36 Ди́вен Бог во святы́х Свои́х, Бог Изра́илев: Той даст си́лу и держа́ву лю́дем Свои́м, благослове́н Бог.

Слава Отцу и Сыну и Святому Духу и ныне, и всегда, и во веки веков. Аминь. Аллилуиа, аллилуиа, аллилуиа, слава Тебе, Боже! (трижды, с тремя поклонами). Господи, помилуй (трижды). Слава Отцу и Сыну и Святому Духу и ныне, и всегда, и во веки веков. Аминь. 

Псалом 68

1 В коне́ц, о изме́ншихся, псало́м Дави́ду. 2 Спаси́, мя, Бо́же, я́ко внидо́ша во́ды до души́ моея́. 3 Углебо́х в тиме́нии глубины́, и несть постоя́ния. Приидо́х во глубины́ морски́я, и бу́ря потопи́ мя. 4 Утруди́хся зовы́й, измолче́ горта́нь мой, исчезо́сте о́чи мои́, от е́же упова́ти ми на Бо́га моего́. 5 Умно́жишася па́че влас главы́ моея́ ненави́дящии мя ту́не, укрепи́шася врази́ мои́, изгоня́щии мя непра́ведно: я́же не восхища́х, тогда́ воздая́х. 6 Бо́же, Ты уве́дел еси́ безу́мие мое́, и прегреше́ния моя́ от Тебе́ не утаи́шася. 7 Да не постыдя́тся о мне терпя́щии Тебе́, Го́споди, Го́споди Сил, ниже́ да посра́мятся о мне и́щущии Тебе́, Бо́же Изра́илев. 8 Я́ко Тебе́ ра́ди претерпе́х поноше́ние, покры́ срамота́ лице́ мое́.

9 Чуждь бых бра́тии мое́й, и стра́нен сыново́м ма́тepe моея́. 10 Я́ко ре́вность до́му Твоего́ снеде́ мя, и поноше́ния понося́щих Ти нападо́ша на мя. 11 И покры́х посто́м ду́шу мою́, и бысть в поноше́ние мне, 12 и положи́х одея́ние мое́ вре́тище, и бых им в при́тчу. 13 О мне глумля́хуся седя́щии во врате́х, и о мне поя́ху пию́щии вино́. 14 Аз же моли́твою мое́ю к Тебе́, Бо́же, вре́мя благоволе́ния, Бо́же, во мно́жестве ми́лости Твоея́ услы́ши мя, во и́стине спасе́ния Твоего́. 15 Спаси́ мя от бре́ния, да не угле́бну, да изба́влюся от ненави́дящих мя и от глубо́ких вод. 16 Да не потопи́т мене́ бу́ря водна́я, ниже́ да пожре́т мене́ глубина́, ниже́ сведе́т о мне рове́нник уст свои́х. 17 Услы́ши мя, Го́споди, я́ко бла́га ми́лость Твоя́, по мно́жеству щедро́т Твои́х при́зри на мя. 18 Не отврати́ лица́ Твоего́ от о́трока Твоего́, я́ко скорблю́, ско́ро услы́ши мя.

19 Вонми́ души́ мое́й, и изба́ви ю́, враг мои́х ра́ди изба́ви мя. 20 Ты бо ве́си поноше́ние мое́ и студ мой, и срамоту́ мою́: пред Тобо́ю вси оскорбля́ющии мя. 21 Поноше́ние ча́яше душа́ моя́, и страсть и ждах соскорбя́щаго, и не бе́, и утеша́ющих, и не обрето́х. 22 И да́ша в снедь мою́ желчь, и в жа́жду мою́ напои́ша мя о́цта. 23 Да бу́дет трапе́за их пред ни́ми в сеть, и в воздая́ние, и в собла́зн. 24 Да помрача́тся о́чи их, е́же не ви́дети, и хребе́т их вы́ну сляцы́. 25 Проле́й на ня гнев Твой, и я́рость гне́ва Твоего́ да пости́гнет их. 26 Да бу́дет двор их пуст, и в жили́щах их да не бу́дет живы́й. 27 Зане́ eго́же Ты порази́л еси́, ти́и погна́ша, и к боле́зни язв мои́х приложи́ша. 28 Приложи́ беззако́ние к беззако́нию их, и да не вни́дут в пра́вду Твою́.

29 Да потребя́тся от кни́ги живы́х и с пра́ведными да не напи́шутся. 30 Нищ и боля́й есмь аз: спасе́ние Твое́, Бо́же, да прии́мет мя. 31 Восхвалю́ и́мя Бо́га моего́ с пе́снию, возвели́чу Его́ во хвале́нии: 32 и уго́дно бу́дет Бо́гу па́че тельца́ ю́на, ро́ги износя́ща и па́знокти. 33 Да у́зрят ни́щии и возвеселя́тся: взыщи́те Бо́га, и жива́ будет душа́ ва́ша. 34 Я́ко услы́ша убо́гия Госпо́дь и окова́нныя Своя́ не уничижи́. 35 Да восхва́лят Его́ небеса́ и земля́, мо́ре и вся живу́щая в нем. 36 Я́ко Бог спасе́т Сио́на, и сози́ждутся гра́ди Иуде́йстии, и вселя́тся та́мо, и насле́дят и́, 37 и се́мя рабо́в Твои́х удержи́т и́, и лю́бящии и́мя Твое́ вселя́тся в нем.

Псалом 69

1 В коне́ц, Дави́ду в воспомина́ние, во е́же спасти́ мя Го́споду. 2 Бо́же, в по́мощь мою́ вонми́, Го́споди, помощи́ ми потщи́ся. 3 Да постыдя́тся и посра́мятся и́щущии ду́шу мою́, да возвратя́тся вспять и постыдя́тся хотя́щии ми зла́я. 4 Да возвратя́тся а́бие стыдя́щеся глаго́лющии ми: бла́гоже, бла́гоже. 5 Да возра́дуются и возвеселя́тся о Тебе́ вси и́щущии Тебе́, Бо́же, и да глаго́лют вы́ну, да возвели́чится Госпо́дь, лю́бящии спасе́ние Твое́: 6 аз же нищ есмь и убо́г, Бо́же, помози́ ми: Помо́щник мой и Изба́витель мой еси́ Ты, Го́споди, не закосни́.

Слава Отцу и Сыну и Святому Духу и ныне, и всегда, и во веки веков. Аминь. Аллилуиа, аллилуиа, аллилуиа, слава Тебе, Боже! (трижды, с тремя поклонами). Господи, помилуй (трижды). Слава Отцу и Сыну и Святому Духу и ныне, и всегда, и во веки веков. Аминь. 

По 9-й кафисме, Трисвятое по Отче наш:

Таже тропари, глас 6:

Помышля́ю день стра́шный / и пла́чу дея́ний мои́х лука́вых, / ка́ко отвеща́ю Безсме́ртному Царю́? / Или́ ко́им дерзнове́нием воззрю́ на Судию́, блу́дный аз? / Благоутро́бный О́тче, Сы́не единоро́дный, / Ду́ше Святы́й, поми́луй мя.

Слава: Во юдо́ли плаче́вне, / на ме́сте, е́же завеща́л еси́, / егда́ ся́деши, Ми́лостиве, сотвори́ти пра́ведный суд, / не обличи́ моя́ сокрове́нная, / ниже́ посрами́ мене́ пред А́нгелы, / но пощади́ мя, Бо́же, и поми́луй мя.

И ныне: Упова́ние и покро́в держа́вный / к Тебе́ притека́ющих, Богороди́тельнице, / благо́е предста́тельство мíра, / моли́ со безпло́тными приле́жно, / Его́же родила́ еси́ Человеколю́бнейшаго Бо́га, / изба́витися душа́м на́шым от вся́каго преще́ния, / Еди́на Благослове́нная.

Го́споди, поми́луй (40 раз) и молитва:

Влады́ко Го́споди, Бо́же наш, И́же еди́н окая́нныя моея́ души́ неду́г и сея́ исцеле́ние ве́дый, исцели́ ю́, я́коже ве́си, ра́ди мно́жества ми́лости Твоея́ и щедро́т Твои́х, поне́же от дел мои́х несть пла́стыря приложи́ти ей, ниже́ еле́а, ниже́ обяза́ния, но Ты, прише́дый не пра́ведныя призва́ти, но гре́шныя в покая́ние, поми́луй, уще́дри, прости́ ю́, раздери́ рукописа́ние мно́гих мои́х и сту́дных дея́ний и наста́ви мя на пра́вый путь Твой, да, ходя́й во и́стине Твое́й, возмогу́ избежа́ти стрел лука́ваго и си́це предста́ну неосужде́нно пред стра́шным престо́лом Твои́м, сла́вя и воспева́я Пресвято́е Твое́ и́мя во ве́ки, ами́нь.

Предыдущая запись Молитва Иоанну Воину — о чем молятся святому
Следующая запись Со скольки лет можно быть крестной и крестным